Optic Fransman

Ook uw ogen verdienen maatwerk
nl | fr
Optic Fransman Schoolstraat 1
1780 Wemmel
Bel ons
+32(0)2 460.48.54

Zijn goedkope brillen kwaliteitsbrillen? Radio 2 : Inspecteur de Caluwé

Je vindt deze maand verschillende straffe promotieacties bij ketens die brillen verkopen: tot 100 % korting op je montuur, 2 gratis brillen op sterkte bij aankoop van een bril op sterkte, kortingen tot € 200… Maar zijn dat wel kwaliteitsvolle brillen?

De kwaliteit van het materiaal :

Volgens Werner Spileers, professor Oogziekten & Afdelingshoofd Oogziekten van het UZ Leuven is er een verschil tussen het montuur en de glazen.

Wat het montuur betreft, moet de consument zelf de keuze maken hoeveel geld hij daaraan wil spenderen.

De glazen van zo’n ‘promotiebril’ zullen budgetglazen zijn, die zeker de sterkte tonen die voorgeschreven is, maar wel basisglazen. Ze zijn van kwaliteit en comfort niet helemaal te vergelijken met (duurdere) glazen van topkwaliteit.

De service

Het hangt van de bekwaamheid van de optieker af hoe goed je ogen worden opgemeten. En die bekwaamheid zou niet bij alle optiekers even groot zijn volgens Ignace Fransman, de voorzitter van de beroepsfederatie voor zelfstandige opticiens en optometristen.

Het klopt inderdaad dat een zelfstandige optieker altijd een driejarige opleiding achter de rug heeft (anders mag hij niet als zelfstandige optieker beginnen) en dat dat bij optiekers in een keten niet (altijd) het geval is. Ketens bieden hun (niet gediplomeerd) personeel interne opleidingen aan, die echter niet te vergelijken zijn met de driejarige opleiding.

De interne opleiding bij Hans Anders bijvoorbeeld loopt 27 weken lang 1 dag per week. De keten streeft er ook naar in elke winkel minstens 1 gediplomeerde opticien te hebben, maar hij geeft toe dat dat niet altijd lukt. Pearle geeft die garantie wel.
 

De prijs

De mythe dat ketens altijd goedkoper zijn dan zelfstandige optiekers gaat volgens Ignace Fransman (de voorzitter van de beroepsfederatie voor zelfstandige opticiens en optometristen) niet op als je een merkbril op je neus wil. Volgens hem zijn ketens dikwijls duurder als het om merken gaat (omwille van de hogere loonkosten, de huurprijzen op a-locaties, marketingcampagnes…). Maar Pearle ontkent dat. Zij garanderen een ‘laagsteprijsgarantie’.

Webshops

Tegenwoordig kan je ook al brillen shoppen online. De website brillen24 spant de kroon. Daar vind je een bril voor € 39 (+ € 5 verzendingskosten).

Die lage prijs is volgens het bedrijf zelf te wijten aan het feit dat ze geen huurkosten moeten betalen en ook besparen op personeel, dat ze alleen huismerkbrillen verkopen en dat ze in grote hoeveelheden kunnen aankopen omdat ze in zes landen vertegenwoordigd zijn.

De kwaliteit van het materiaal en de service

Online een bril bestellen heeft volgens Ignace Fransman, de voorzitter van de beroepsfederatie voor zelfstandige opticiens en optometristen, wel enkele nadelen:

  • je kan de kwaliteit niet goed inschatten, omdat je de bril alleen op een foto ziet
  • je kan de bril niet passen om te kijken of hij je goed staat – alleen op basis van een foto
  • er is geen opticien die de meting bij jou kan doen
  • de bril kan na de bestelling niet aangepast worden aan je gezicht

Schadelijk?

Toch heeft een goedkope bril – van een eventueel minder goede kwaliteit –  volgens professor Werner Spileers geen schadelijke gevolgen voor je ogen of gezondheid op lange termijn. Het gaat meer over het comfort bij het dragen en de kwaliteit van het zien.

Terugbetaling

Voor de terugbetaling bij de ziekteverzekering of het ziekenfonds maakt het geen verschil of je een dure bril koopt of een goedkopere.

Aan een terugbetaling van de ziekteverzekering zijn strenge voorwaarden verbonden. Zo moet je bijvoorbeeld een dioptrie van 8,25 hebben. Voor jongeren en 65+-ers gelden wel andere voorwaarden.

Bij het ziekenfonds kan je wel gemakkelijker een terugbetaling krijgen. De bedragen hangen wel af van ziekenfonds tot ziekenfonds en kunnen ook binnen eenzelfde ziekenfonds van regio tot regio verschillen. De voorwaarden vraag je dus best na bij je eigen ziekenfonds.

14 feb 2013 - 08:25

Openingsuren

Maandag Gesloten Gesloten
Dinsdag 10:00 - 12:00 14:00 - 18:00
Woensdag 10:00 - 12:00 14:00 - 18:00
Donderdag Gesloten Gesloten
Vrijdag Gesloten Gesloten
Zaterdag 10:00 - 14:00 Gesloten
Zondag Gesloten Gesloten

Actualiteit

How the eye works explained by a kid. 31 juli 2013 Kute and instructive !       [...]
Special Olympics European Games 24 juli 2013 Afspraak in 2014. [...]
Meer nieuws uit de actualiteit

Waar kunt u ons vinden ?

Bezoek onze
pagina
Bezoek onze
pagina
Administratie
- Cette paire a bien été ajoutée à vos favoris!
- Vous avez déjà 6 paires de lunettes dans vos favoris!
- Dit paar is verwijderd uit uw favorieten!
Favorieten bekijken